Alveringem

Alveringem

Gemeentelijke begraafplaatsen

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

Benoni Corneel MAES Print

Benoni Maes
  • Wonende te Alveringem (8690)
  • Geboren op 12-06-1898 te Alveringem

Overlijden

  • Overleden op 18-10-1918 te Oostrozebeke

Militaire gegevens

  • Rang: Soldaat 2é klas
  • Eenheid: 5é Linie / 2é Bn / 7é Cie

Extra Info

Benoni Maes, de ongehuwde zoon van Justin Juul en Leonia Virginia Rijckeboer, verdient de kost als bakker. Hij is 1,69 meter groot en heeft grijze ogen en kastanjebruin haar. Zijn ouders baten een winkel en bakkerij uit in Fortem.

Op 25 september 1916 treedt hij als milicien in dienst van het Belgish leger en wordt naar de Grenadierschool in het opleidingskamp van Fécamp (Fr - Seine-Maritime) gestuurd. Van 31 december 1916 tot 13 januari 1917 volgt hij een opleiding aan de fusiliersschool in Oye-Plage (Fr - Pas-de-Calais).

Op 7 juni 1917 krijgt hij van de commandant van zijn compagnie vijftien dagen arrest omdat hij tijdens oefeningen een order heeft geweigerd. Een kleine maand later, op 4 juli 1917, wordt hij geëvacueerd naar het hospitaal Elisabeth in Gravelines (Fr - Pas-de-Calais). Daarna verblijft hij tot 10 november 1917 in het C.I.AM. (Centre d'instruction des Anciens Militaires) in Dieppe (Fr - Seine-Maritime). Hij keert op 21 november 1917 terug naar het 5° Linieregiment te velde.

Bij de bevrijding van Oostrozebeke in oktober 1918 bombarderen de geallieerden de munitiedepots rond het station. Daarna volgen een vijftal dagen van hevige gevechten tussen de bezetter en de Belgische troepen, oprukkend vanuit Ingelmunster. Zes huizen worden volledig vernietigd en ongeveer 50 gebouwen, waaronder de kerk en de pastorie, beschadigd. Benoni Maes sneuvelt tijdens de gevechten op 18 oktober 1918. Zijn lichaam wordt teruggevonden ter hoogte van de Hoogstraat nummer 1 in Oostrozebeke.

Het slachtoffer wordt op de gemeentelijke begraafplaats van Oostrozebeke begraven (grafnummer 2001) en later herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats van Alveringem. In mei 1987 wordt de heldenhuldezerk, samen met die van 7 andere Alveringemse gesneuvelden en oud-strijders, rond het graf van kapelaan Cyriel Verschaeve geplaatst.

Op het ereperk Cyriel Verschaeve worden rond het graf van de kapelaan acht Vlaamse oudstrijders verenigd: Achiel Werrebrouck, Henri Desmedt, Julien Vansteene, Maurits Cailliez, Aloïs Carpentier, Octaaf Dieusaert, Benoni Maes en Gustaaf Desiere.

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera