Omloop van de Slagvelden, honderd jaar later

Wanneer:
19.08.2019 - 30.08.2019

omloop van de slagvelden - cover

In augustus 2019 wordt opnieuw de Omloop van de Slagvelden gefietst, honderd jaar na de roemruchte wielerwedstrijd. De organisatoren vonden de inspiratie in het gelijknamige boek van Frank Becuwe, uitgegeven in 2013. 

In 1919 startten 87 renners in een eenmalige wielerwedstrijd. De omloop voerde hen langs de slagvelden van het Westelijk front en gold als eerbetoon voor de vele soldaten die hun leven gaven voor de vrede. De renners reden bijna 2.000 km, gespreid over zeven etappes, doorheen Frankrijk, Luxemburg en België.

De weersomstandigheden waren bar, de wegen nauwelijks berijdbaar en het landschap getekend door de oorlog. De ongewoon grote prijzenpot moest de renners motiveren, maar toch kwamen er slechts 21 renners over de eindmeet.

"Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moorddagiger op  het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder". Zo beschrijft Karel Van Wijnendaele – pionier uit de sportjournalistiek – deze wedstrijd, die uit het collectieve geheugen verdwenen was.

Historicus Frank Becuwe, tevens voorzitter van het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem, bracht daar in 2013 verandering in. Hij reconstrueerde deze legendarische rittenwedstrijd in een prachtig boek, uitgegeven door het Davidsfonds. De auteur droomde toen al luidop van een heruitgave van deze wielerwerdstrijd in 2019, een groot sportevenement voor de vrede en tegen de oorlog.

Zijn oproep heeft gehoor gevonden. De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit krijgt in augustus 2019 een tweede editie. Opvallend is dat het geen wedstrijd voor beroepsrenners wordt, maar een belevingsavontuur voor geoefende fietsers. De loodzware rittenkoers heeft hetzelfde parcours als toen. Er wordt gestart in Oosteeklo en de fietsers rijden via de slagvelden in Diksmuide en Ieper naar Frankrijk en Luxemburg; De omloop eindigt in Oosteeklo. De omloop passeert ook in Alveringem.

De unieke wedstrijd wordt gereden van 19 tot en met 30 augustus 2019. Er zijn in totaal 8 ritten gespreid over 12 dagen. Na elke zware rit volgt een rustdag. De deelnemers zorgen zelf voor slaapplaats en eten.

De nieuwe editie is een initiatief van twee verenigingen uit Oosteeklo en Assenede. Ook de organisatie van Gent-Wevelgem zet haar schouders onder het initiatief.

Inschrijven voor de wielerronde kan via de website www.wielerroem.com

Praktische gegevens boek:

Omloop van de Slagvelden 1919 - De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit
Frank Becuwe
Hardcover - 230 p.
Formaat 23 x 23 cm
Prijs: € 32,5
Het boek is te koop in de boekhandel en in de Museumherberg van het Mout- en Brouwhuis De Snoek, Fortem 40 te 8690 Alveringem.
www.desnoek.be

 

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Mens & vrije tijd Alveringem

  • tel. 058 288.881 | cultuur@alveringem.be
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera