2014-2018

Speciale editie van Café Passé: Koers in de Westhoek

Wanneer:
18.06.2019
Tijdstip
14:00 - 16:00

Café Passé afficheOp dinsdag 18 juni 2019 om 14 u. opent ‘Café Passé’ opnieuw zijn deuren in Dorpspunt in Beveren. Het erftgoedcafé staat deze keer volledig in het teken van de koers in de Westhoek. Wij hebben een groot aantal foto's verzameld van het Criterium van de Westhoek. Help je ons de wielergoden (en de vele supporters) van toen te herkennen?

Het Criterium van de Westhoek is 1955 opgericht door André Vandecasteele uit Gijverinkhove, nu een deelgemeente van Alveringem. De allereerste wedstrijd had plaats op 29 mei 1955 op de wijk Abele in Gijverinkhove en werd gewonnen door Jules Maddens. Het eerste jaar waren er slechts zes wedstrijden: drie in Gijverinkhove, twee in Alveringem en één in Hoogstade. In de beginjaren werd het Criterium van de Westhoek dan ook vaak omschreven als "Het Criterium van de drie zustergemeenten".

Vrij snel veroverde het Criterium de hele Westhoek. In bijna alle dorpen van de Westhoek werden wielerwedstrijden georganiseerd. Het topjaar 1974 telde maar liefst 58 koersdagen. Ook heel wat bekende renners maakten hun debuut in het Criterium van de Westhoek. Zo won tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens in 1967 het Criterium.

André Vandecasteele, de grote bezieler van het Criterium van de Westhoek, overleed in 1988 op 74-jarige leeftijd. Maar zijn levenwerk werd verdergezet. Tot op vandaag worden jaarlijks een 15- tot 25-tal wedstrijden georganiseerd voor jongens van 15 tot en met 17 jaar en dames van tot en met 19 jaar.

In de loop der jaren zijn ontelbare foto's gemaakt van het Criterium van de Westhoek. Uit de collectie van onder andere Sabine Vandecasteele, dochter van stichter André Vandecasteele, en de Izenbergse verzamelaar en koersliefhebber Amand Nollée hebben we meer dan honderd foto's geselecteerd die teruggaan tot het startmoment in 1955. Daarom zoeken we getuigen van meer dan 60 jaar Criterium van de Westhoek om de vele renners en toeschouwers te identificeren.  

Café Passé’ is een initiatief van de dienst Mens & Vrije Tijd Alveringem in samenwerking met Dorpspunt in Beveren, Westhoek Verbeeldt en de plaatselijke erfgoedman Dirk Claerhout. Voor deze speciale editie is er nauwe samenwerking met Ronny Denys, vrijwilliger van Westhoek Verbeeldt in Lo.

Plaats: Dorpspunt in Beveren, Roesbruggestraat 20, 8691 Beveren-aan-de-IJzer

Info: Mens & Vrije Tijd Alveringem | 058 28 88 81 | cultuur@alveringem.be

Meer info over het Criterium van de Westhoek: https://criteriumvandewesthoek.weebly.com

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Mens & vrije tijd Alveringem

  • |
  • tel. 058 288.881 | fax
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera