20 mei 1916

Aloïs Vanden Abeele is op 30 april 1894 geboren in de Oost-Vlaamse gemeente Kruishoutem. Hij is de ongehuwde zoon van Karel Lodewijk Remi (+) en Maria Leonia De Ketele.

Zijn strijdmakker Gustaaf Bartier is op 1 augustgus 1890 geboren in Ieper. De ongehuwde zoon van Henri Amand en Leonce Sophie Mayeu wordt in 1915 als milicien ingelijfd in het Belgisch leger.

Op 19 mei 1916 worden beiden in Pollinkhove door de scherven van een vliegtuigbom getroffen. Aloïs Vanden Abeele loopt kwetsuren op aan het dijbeen en het linkerschouderblad. Scherven doorboren zijn buik en dikke darm en veroorzaken hevige inwendige bloedingen. Ook Gustaaf Bartier heeft verwondingen over het ganse lichaam, een open breuk van het linker opperarmbeen en een drievoudige open schedelbreuk.

Zij worden allebei geëvacueerd naar het  Belgisch militair hospitaal van Hoogstade, dat gevestigd is in het Gasthuis Clep. Aloïs Vanden Abeele overlijdt daar de volgende dag om 14 uur. Gustaaf Bartier is al 's nachts om 1.30 uur gestorven.

Beide slachtoffers worden op 21 mei 1916 begraven op het kerkhof van Pollinkhove. Ze worden op 15 oktober 1924 herbegraven op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne, onder de grafnummers H-202 en H-196.

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera