Autotoeren

Vrij Vaderland (91 km)

Vrij Vaderland'Vrij Vaderland, een koninkrijk in zakformaat' verkent het enige stukje onafhankelijk België in de Eerste Wereldoorlog. In Bachten de Kupe gonst het van bedrijvigheid. Soldaten komen er vanuit de frontlinies af en toe verpozen. Ook streekbewoners, vluchtelingen, gewonden, hoge buitenlandse bezoekers verzamelen in ‘Vrij Vaderland’. Voor brouwerijen, wasserijen, badinrichtingen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen en begraafplaatsen wordt een plek gezocht. . In Alveringem groeit de Frontbeweging. Hun eerste ‘Open Brief aan de koning’ verschijnt op 11 juli 1917 en vraagt aandacht voor het lot van de Vlaamse soldaat. De streek met Veurne, Houtem, Lo en De Panne is gedurende vier jaar een belangrijke plaats in het land.

Ook heel wat belangrijke sites in Alveringem komen aan bod, zoals de Belgische militaire begraafplaats in Oeren, het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Fortem, de Kapelanij in Alveringem en de militaire badinrichting en wasserij in Stavele. 

 

 

Startpunt: Grote Markt Veurne

Prijs: € 6 

Info:  Toerisme Alveringem

Westtoer heeft ook een applicatie ‘Autoroutes Eerste Wereldoorlog in de Westhoek’ ontwikkeld. De app vergezelt de bezoeker langs belangrijke plaatsen waar de Eerste Wereldoorlog zich afspeelde. De app is rijk geïllustreerd met tal van historische documenten, foto’s en teksten en laat je kennis maken met een aantal personages die hun eigen ervaringen delen. Het is mogelijk om een aantal uitgestippelde routes te volgen of op basis van een lijst van zelf geselecteerde bezienswaardigheden een eigen route samen te stellen. De app is gratis beschikbaar in de Appstore en op Google Play.

 

Niemandsland (68 km)

NIEMANDSLANDDe autoroute ‘Niemandsland’ volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector tussen Diksmuide en Langemark. Verschillende verhalen komen daarbij aan bod: de eerste massale aanval met chloorgas, de mythe van de Duitse jongeren die zich vrijwillig opofferen voor 'Heimat'en ‘Vaterland’, de gevaarlijke frontsector Diksmuide en het eindoffensief met de verovering van het versterkte Vrijbos in Houthulst door de Belgen, zij het niet zonder zware  verliezen. De route doet twaalf sites aan, waaronder waaronder de IJzertoren, de Drie Grachten-site in Merkem, Carrefour des Roses in Ieper, de Duitse Militaire Begraafplaats in Langemark-Poelkapelle en de Belgische Militaire Begraafplaats in Houthulst.

Startpunt: Grote Markt Diksmuide

Prijs: € 6 

Info:  Toerisme AlveringemIJzerfrontroute (74 km)

IjzerfrontrouteDe toeristische autoroute 14-18 verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. De route laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.

 

Startpunt: Koning Albert I-monument bij de 'Ganzepoot' in Nieuwpoort

Prijs: € 6 

Info:  Toerisme Alveringem

 

 

Frontleven - route (86 km)

Frontleven-autoroute[1]De toeristische autoroute 14-18 verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate. Voor de beproefde Britse frontsoldaat is ‘Pop’ als een klein Parijs. Heuvelland daarentegen blijft een strijdtoneel en is de hellepoort tot Dante’s inferno.
De route leidt naar de belangrijkste sites en monumenten in Poperinge: de Dodencellen, Talbot House en Lyssenthoek Military Cemetery, de hospitaalbegraafplaats bij Lijssenthoek waar bijna 11.000 slachtoffers begraven liggen. In Heuvelland passeert ze langs het ‘Bayernwald’, het Duitse loopgravencomplex dat 3 jaar stand hield als een onneembare Teutoonse vesting en stopt ook bij de 'Pool of Peace', die ons herinnert aan juni 1917, toen de grootste explosie van dieptemijnen plaatsvond.

Startpunt: Grote Markt, Poperinge

Prijs € 6

Info: Toerisme Alveringem

 

Ypres Salient (70 km)Ypres Salient autoroute 001

De toeristische autoroute 14-18 verkent de Ieperboog, een kwetsbare uitstulping in de frontlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Centraal staat het verhaal van de Groote Oorlog in en rond Ieper. De route neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden die in de streek herinneren aan de oorlogsjaren 14-18, zoals de site John Mac Crae, de Duitse begraafplaats in Langemark, Tyne Cot Cemetery in Passendale, Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en Hill 60 in Zillebeke.

Startpunt: Station Ieper

Prijs € 6

Info: Toerisme Alveringem

 

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera