• Fourrage in legerkamp Alveringem

    'Fourrage' in legerkamp Alveringem

  • De IJzer in Stavele

    De IJzer in Stavele

  • Groot Zouavenfeest in Stavele

    Groot Zouavenfeest in Stavele

  • Kanonneerboot op de Lovaart - Fortem

    Kanonneerboot op de Lovaart - Fortem

  • Kapelaan Verschaeve op de voutekamer

    Kapelaan Verschaeve op de voutekamer

  • Koningin Elisabeth bezoekt militair hospitaal Clep te Hoogstade

    Koningin Elisabeth bezoekt militair hospitaal Clep te Hoogstade

  • Militair hospitaal Beveren-aan-de-IJzer

    Militair hospitaal Beveren-aan-de-IJzer

  • Militaire wasserij Eversam

    Militaire wasserij Eversam

  • Muziekkorps 3° Jagers te Voet - Hoogstade

    Muziekkorps 3° Jagers te Voet - Hoogstade

  • Soldatenrevue in Izenberge

    Soldatenrevue in Izenberge

Ergoed in de kijker

Erfgoed is een vlag die vele ladingen dekt. We onderscheiden drie soorten erfgoed. Het roerend erfgoed kun je vastpakken en verplaatsen, zoals museumcollecties, archieven en allerlei materiële voorwerpen. Het onroerend erfgoed omvat gebouwen, monumenten en landschappen. En het immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, allerlei gebruiken en ambachten. Samen vormen ze "ons erfgoed" dat we zo goed mogelijk willen bewaren voor de toekomstige generaties. Deze website zet het rijke erfgoedpatrimonium van Alveringem in de kijker.

Oavergemsjche Kopn

Uitnodiging Oavergemsjche Kopn-2

De dienst Mens & Vrije Tijd van het lokaal bestuur Alveringem en het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe hebben de handen in elkaar geslagen voor het erfgoedproject Oavergemsjche Kopn. Twintig markante Alveringemnaars zijn uitgebreid geïnterviewd door Frieda Moeneclaey, Herman Keirsebilck en Leo Bonte.

Samen schilderen deze 20 Oavergemnoars een kleurrijk pallet van het beroeps- en dorpsleven van weleer, met onder andere een landbouwer, een huisdokter, een ondernemer, een graanhandelaar, een muzikant, een dierenarts, een fruitkweker, een winkelierster, een schoolmeester, een postbode en zelfs een non.. Hun persoonlijke verhalen vertellen veel meer dan droge feiten en houden de geschiedenis levend. Bovendien zijn deze getuigen tegelijk ook ambassadeurs van onze bedreigde streektaal. Door hun getuigenissen te registreren, helpen we ook ons mooie dialect in stand houden.

Tien Oavergemsjche Kopn werden in september 2019 aan het publiek voorgesteld in gemeenschapszaal De Kwelle in Alveringem. Korte videofilmpjes werden afgewisseld met aangepaste liederen in het dialect, gebracht door Herman Rombaut en Dries Saelens. Door de coronacrisis is de voorstelling van de tweede reeks al twee keer uitgesteld. Maar derde keer, goede keer… Op zondag 3 oktober 2021 hebben we ook deze ‘Oavergemsjche Kopn’ gepresenteerd tijdens een bonte namiddag in feestzaal De Moote in Stavele.

Info: Mens & Vrije Tijd | Gemeentehuis, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81

De komende maanden worden de interviews en filmpjes online gezet: 

1. Zuster Cyrpiana
2. Noël Sap
3. Jeannine Verfaillie   
4. Paul Becuwe
5. Alice Dewulf
6. Guido Debruyne
7. Josiane Coulier
8. Harry Cogge
9. Gaston Neyrinck
10. Gilbert Vandicke
11. Amand Nollée


ALVERINGEM CONFRONTEERT

Alveringem in de Groote Oorlog? Dat zijn duizenden en duizenden soldaten die in de overvolle dorpen even tot "rust" komen en verstrooiing zoeken voor de vaak uitzichtloze, mensonwaardige omstandigheden waarin ze moeten leven en proberen te overleven. Nog eerst wat bier en plezier om dan weer naar het IJzerfront te marcheren. Bommen en granaten, beton en voedsel volgen dezelfde weg naar het front. Het allerlaatste stukje vrije vaderland moet koste wat het kost verdedigd worden. 

Niemand weet hoe ze hun "retour" zullen maken: gezond en wel, verkleumd, gedeprimeerd, zwaar gekwetst of door makkers naar hun allerlaatste rustplaats gebracht. Alveringem in de Groote Oorlog? Dat is lijden en sterven...  

Stilaan worden ze moe van de oorlog, dromen ze van de vrede of vormen ze front voor een schonere toekomst voor Vlaanderen... De Groote Oorlog in Alveringem? Dat is niet in enkele woorden te vatten. Maar de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog biedt een uitgelezen kans om de vele slachtoffers te eren en de bezoekers te confronteren met het unieke, tot nog toe onderbelichte erfgoedverhaal van Alveringem in de Groote Oorlog.

Lees meer over het project 

100 jaar geleden...

  Zoeken  

Alveringem verbeeldt

LBO00107nrDeze klasfoto van de jongensschool in Gijverinkhove moet kort na de Tweede Wereldoorlog genomen zijn. Meester Maurice Swertvaegher poseert met zijn vijfentwintig leerlingen rond de buiskachel. We herkennen: 1. Hugo Prinzie, 2. Joël Derycke, 3. Gerard Demeester, 4. Hugo Noorenbergh, 5. Marcel Mahieu, 6. Frans Boeckx, 7. Ignace Couwet, 8. André Degraeve, 9. Joël Masschelein, 10. Roger Noorenbergh, 11. Robert Delanoeye, 12. Henri Decaestecker, 13. André Oyaert, 14. Gilbert Devreker, 15. Marcel Wemaere, 16. Miel Devaere, 17. Roger Degraeve, 18. André Delanoeye, 19. Jozef Demunck, 20. Walter Oyaert, 21. Roger Oyaert, 22. Joël Noorenbergh, 23. Urbain Dewulf, 24. Roland Dewulf, 25. Michel Noorenbergh en 26. Meester Maurice Swertvaegher.

Schatkamer

De regionale schatkamer ‘Westhoek verbeeldt’ biedt een unieke blik op de geschiedenis van de dorpen, de steden en de inwoners van de Westhoek. Iedereen kan online meegenieten van de beelden en de bijhorende verhalen, maar je kan ook reageren en informatie bijbrengen. Heb je thuis zelf nog foto’s, affiches, prentbriefkaarten of ander beeldmateriaal van minstens 25 jaar geleden? Herken je personen op de foto’s? Of ken je het verhaal achter de beelden? Neem dan contact op met cultuur@alveringem.be.

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera