• Fourrage in legerkamp Alveringem

  'Fourrage' in legerkamp Alveringem

 • De IJzer in Stavele

  De IJzer in Stavele

 • Groot Zouavenfeest in Stavele

  Groot Zouavenfeest in Stavele

 • Kanonneerboot op de Lovaart - Fortem

  Kanonneerboot op de Lovaart - Fortem

 • Kapelaan Verschaeve op de voutekamer

  Kapelaan Verschaeve op de voutekamer

 • Koningin Elisabeth bezoekt militair hospitaal Clep te Hoogstade

  Koningin Elisabeth bezoekt militair hospitaal Clep te Hoogstade

 • Militair hospitaal Beveren-aan-de-IJzer

  Militair hospitaal Beveren-aan-de-IJzer

 • Militaire wasserij Eversam

  Militaire wasserij Eversam

 • Muziekkorps 3° Jagers te Voet - Hoogstade

  Muziekkorps 3° Jagers te Voet - Hoogstade

 • Soldatenrevue in Izenberge

  Soldatenrevue in Izenberge

Ergoed in de kijker

Erfgoed is een vlag die vele ladingen dekt. We onderscheiden drie soorten erfgoed. Het roerend erfgoed kun je vastpakken en verplaatsen, zoals museumcollecties, archieven en allerlei materiële voorwerpen. Het onroerend erfgoed omvat gebouwen, monumenten en landschappen. En het immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, allerlei gebruiken en ambachten. Samen vormen ze "ons erfgoed" dat we zo goed mogelijk willen bewaren voor de toekomstige generaties. Deze website zet het rijke erfgoedpatrimonium van Alveringem in de kijker.

Oavergemsjche Kopn (2): AFGELAST!

Uitnodiging Oavergemsjche Kopn-2
Afgelast! Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt de voorstelling van Oavergemsjche Kopn voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

De succesvolle lancering van het erfgoedproject Oavergemsjche Kopn in september 2019 krijgt een vervolg. Binnenkort worden opnieuw tien bijzondere Alveringemnaars aan het publiek voorgesteld, deze keer in feestzaal De Moote in Stavele.

De nieuwe Oavergemsjche Kopn komen uit Beveren-aan-de-IJzer, Gijverinkhove, Izenberge, Leisele en Stavele: Alice Loeys, Amand Nollee, Arlette Debeer, Erik Mahieu, Gaston Neyrinck, Herman Bonnez, Robert Delanoeye, Roger Oyaert, Roselyne Huys en Trees Fagoo. Korte filmfragmenten worden afgewisseld met aangepaste liederen in het dialect, gebracht door Herman Rombaut en Dries Saelens.

Heel wat boeiende verhalen over het dorps- en beroepsleven in de Westhoek dreigen definitief verloren te gaan. Aan de hand van getuigenissen van 20 markante Oavergemnoars proberen we de beleving en de evolutie van deze dorpen een stem en een gezicht te geven. Persoonlijke verhalen zeggen veel meer dan droge feiten en houden de geschiedenis levend. Bovendien zijn deze getuigen tegelijk ook ambassadeurs van onze bedreigde streektaal. Door hun getuigenissen te registreren, kunnen we ook ons dialect helpen in stand houden.

Voor dit erfgoedproject hebben de dienst Mens & Vrije Tijd en het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe de handen in elkaar geslagen. De markante Oavergemnoars zijn uitgebreid geïnterviewd door Frieda Moeneclaey, Herman Keirsebilck en Leo Bonte. Samen schilderen deze mensen een kleurrijk pallet van het beroeps- en dorpsleven van weleer, met onder andere een landbouwer, een ondernemer, een fruitkweker, een winkelierster, een lerares, een schilder, een grensarbeider en een bandagiste.

Info: Mens & Vrije Tijd | Gemeentehuis, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81

EXTRA VOORSTELLING!

Op initiatief van Okra Alveringem komt er een extra voorstelling van de eerste editie van Oavergemsjche Kopn op woensdagnamiddag 20 mei 2020 in gemeenschapszaal De Kwelle in Alveringem. Meer info volgt.

ALVERINGEM CONFRONTEERT

Alveringem in de Groote Oorlog? Dat zijn duizenden en duizenden soldaten die in de overvolle dorpen even tot "rust" komen en verstrooiing zoeken voor de vaak uitzichtloze, mensonwaardige omstandigheden waarin ze moeten leven en proberen te overleven. Nog eerst wat bier en plezier om dan weer naar het IJzerfront te marcheren. Bommen en granaten, beton en voedsel volgen dezelfde weg naar het front. Het allerlaatste stukje vrije vaderland moet koste wat het kost verdedigd worden. 

Niemand weet hoe ze hun "retour" zullen maken: gezond en wel, verkleumd, gedeprimeerd, zwaar gekwetst of door makkers naar hun allerlaatste rustplaats gebracht. Alveringem in de Groote Oorlog? Dat is lijden en sterven...  

Stilaan worden ze moe van de oorlog, dromen ze van de vrede of vormen ze front voor een schonere toekomst voor Vlaanderen... De Groote Oorlog in Alveringem? Dat is niet in enkele woorden te vatten. Maar de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog biedt een uitgelezen kans om de vele slachtoffers te eren en de bezoekers te confronteren met het unieke, tot nog toe onderbelichte erfgoedverhaal van Alveringem in de Groote Oorlog.

Lees meer over het project 

  Zoeken  

Alveringem verbeeldt

LBO00107nrDeze klasfoto van de jongensschool in Gijverinkhove moet kort na de Tweede Wereldoorlog genomen zijn. Meester Maurice Swertvaegher poseert met zijn vijfentwintig leerlingen rond de buiskachel. We herkennen: 1. Hugo Prinzie, 2. Joël Derycke, 3. Gerard Demeester, 4. Hugo Noorenbergh, 5. Marcel Mahieu, 6. Frans Boeckx, 7. Ignace Couwet, 8. André Degraeve, 9. Joël Masschelein, 10. Roger Noorenbergh, 11. Robert Delanoeye, 12. Henri Decaestecker, 13. André Oyaert, 14. Gilbert Devreker, 15. Marcel Wemaere, 16. Miel Devaere, 17. Roger Degraeve, 18. André Delanoeye, 19. Jozef Demunck, 20. Walter Oyaert, 21. Roger Oyaert, 22. Joël Noorenbergh, 23. Urbain Dewulf, 24. Roland Dewulf, 25. Michel Noorenbergh en 26. Meester Maurice Swertvaegher.

Schatkamer

De regionale schatkamer ‘Westhoek verbeeldt’ biedt een unieke blik op de geschiedenis van de dorpen, de steden en de inwoners van de Westhoek. Iedereen kan online meegenieten van de beelden en de bijhorende verhalen, maar je kan ook reageren en informatie bijbrengen. Heb je thuis zelf nog foto’s, affiches, prentbriefkaarten of ander beeldmateriaal van minstens 25 jaar geleden? Herken je personen op de foto’s? Of ken je het verhaal achter de beelden? Neem dan contact op met cultuur@alveringem.be.

 • Mens & vrije tijd Alveringem

 • tel. 058 288.881 | cultuur@alveringem.be
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera