Oeren

Oeren

Belgische militaire Begraafplaats

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

Felix Julien Ernest BASTIN Print

felix_bastin_1914
  • Wonende te Ath, Rue Defocqz 8 (7800)
  • Geboren op 24-10-1870 te Amay (4540)

Overlijden

  • Overleden op 04-11-1917 te Kaaskerke
  • Begraafplaats Oeren, grafnummer 342

Militaire gegevens

  • Rang: Majoor regimentsgeneesheer 1é klasse
  • Eenheid: 8é Artillerie

Extra Info

Felix Bastin is geboren in Amay, een dorp in de buurt van Luik, als zoon van Leopold Joseph en Marie Josephine Romain. Ondanks zijn bescheiden afkomst krijgt hij de kans om voor arts te studeren door in 1891 in dienst te treden bij het Belgisch leger. Daar ontwikkelt hij zich verder als chirurg.

Op 20 november 1906 treedt hij in het huwelijk met Berthe Lespineux. Samen krijgen ze één zoon, Jean, geboren op 15 maart 1911. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog is Felix Bastin opgeklommen tot regimentsdokter 2° klas bij het |° Linieregiment. Zo is hij ook vanaf het prille begin van de Groote Oorlog actief als legerarts, hoofdzakelijk aan het front in Kaaskerke.

Felix Bastin wordt meteen gepromoveerd tot commandant en hoofdarts van het 1° Linieregiment, en in 1916 klimt hij verder op tot majoor en regimentsarts 1é klas. Op zijn eigen verzoek wordt hij op 18 maart 1917 gedetacheerd naar het 8° Regiment Artillerie, waardoor hij aan het hoofd komt van een medische evacuatiepost aan de 'Oude Barriere' in Kaaskerke, op zowat 1 km van de beruchte Dodengang.

Daar slaat op 4 november 1917 het noodlot toe. De Belgische troepen liggen onder hevig Duits mortiervuur. Maar daar trekt Bastin zich niets van aan en snelt toe om een zwaar gewonde soldaat te verzorgen. August Develter is door een obusinslag met beide benen terecht gekomen onder het betonnen dakgewelf van een ingestorte abri. Op dat moment slaat er een nieuwe obus in, net op de plaats waar de majoor-geneesheer aan het werk is. Scherven doorboren zijn schouder en hals. De arts is op slag dood en wordt overgebracht naar het militair dodenhuis in Alveringem. Het slachtoffer wordt op 7 november 1917 begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Oeren.

Ook August Develter haalt het niet en wordt naast Felix Bastin begraven. Vreemd, volgens de overlijdensakte is Develter om 15 uur overleden, terwijl Bastin pas om 17 uur zou gestorven zijn. Hier moet dus een fout geslopen zijn.

In de 'Dodengang' in Diksmuide bevindt zich ter ere van majoor-geneesheer Felix Bastin een gedenkplaat. 

De West-Vlaamse televisie Focus-WTV maakte een reportage over de Dodengang en de slachtoffers Felix Bastin en August Develter. Klik hier om de reportage te bekijken.

In bijlage vindt u ook een artikel uit De Legerbode over de 'heldhaftige opofferingen van Belgische geneesheren'.

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera