Beminde Parochianen: expo over de pasters van Beveren

Wanneer:
26.10.2019 - 11.11.2019
Tijdstip
14:00 - 17:30

Beminde Parochianen - HEU006505506 - kopieNa de succesvolle tentoonstellingen ‘Operatie Beveren’ en ‘Remember Bremer’ slaan de dienst Mens & Vrije Tijd Alveringem en de Beverense erfgoedman Dirk Claerhout opnieuw de handen in elkaar voor de expo ‘Beminde Parochianen’. Deze tentoonstelling brengt het verhaal van de “pasters” van Beveren-aan-de-IJzer.

Al jaren verzamelt Dirk Claerhout informatie, foto’s en documenten van geestelijken die sedert 1577 dienst deden in Beveren-aan-de-IJzer. Zoals pastoor Bayart die in 1897 de verering van de Heilige Brigida in voege bracht. Verschillende priesters hebben in de loop der jaren (en eeuwen) werken laten uitvoeren aan de kerk of hebben waardevolle schenkingen gedaan, waaronder gewaden, kelken en ander zilverwerk.

Daarnaast toont de expo ook 22 priesters en paters die hun priesterwijding gedaan hebben in Beveren. Ook pastoor Jules Leroy van op de wijk Hagedoorn krijgt een plaats. Hij verwierf bekendheid met zijn boeken over onder andere ‘Pieter de Pensejager’ en ‘Karel de Blauwer’. Ook een 50-tal onderpastoors komen aan bod, zoals de zingende kapelaan De Geeter, die bij de bewoners geld inzamelde om de Heilig Hartzaal te bouwen.

Tegelijk wordt ook aandacht besteed aan de kerk en het meubilair, de bouw van de pastorie, de inhuldiging van het Heilig Hartbeeld in 1937, de verering van de Heilige Brigida, de processies en nog zo veel meer. Alles wordt geïllustreerd met affiches, foto’s, prenten en voorwerpen. Foto: Privécollectie Westhoek Verbeeldt

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 26 oktober 2019, na een aangepaste eucharistieviering om 18 u.

Wanneer: van zondag 27 oktober tot en met maandag 11 november, elke dag van 14 tot 17.30 u.

Waar: Sint-Audomaruskerk van Beveren-aan-de-IJzer. Gratis toegang.

Info: Mens & Vrije Tijd Alveringem | 058 28 88 81 | cultuur@alveringem.be

Foto: privécollectie Westhoek verbeeldt

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera