De hete zomer van 1917

Wanneer:
10.11.2018

Hete zomerAnders dan de zomer van 2018 was de zomer van 1917 vanuit klimatologisch standpunt bepaald niet heet. De regen viel met bakken uit de lucht waardoor de modder in de loopgraven aan de IJzer er niet alleen spreekwoordelijk lag. Maar in politiek en militair opzicht was de zomer van 1917 heeft door een reeks opmerkelijke gebeurtenissen zowel aan het IJzerfront, in het bezette België als op het internationale terrein.

Het was voor de vzw kapelaan Verschaeve de aanleiding om op 8 juli 2017 in Alveringem het colloquim De hete zomer van 1917 te organiseren onder leiding van Romain Vanlandschoot en Frans-Jos Verdoodt. De bedoeling was, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Open brief aan koning Albert, de positie en de invloed van Verschaeve te herdefiniëren op basis van recente onderzoeken en publicaties. De referaten kunnen geconsulteerd worden op de website van de vzw: https://cyrielverschaeve.eu/.

WT, het tijdschrift over de geschiedenis van de Vlaamse beweging, biedt nu de uitgebreide en met gebruikelijke peer review doortimmerde teksten in een themanummer:
Bruno De Wever, hoogleraar in de vakgroep 'Nieuwste Geschiedenis' aan de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het tijdschrift WT: De hete zomer van 1917 (voorwoord).
Vincent Scheltiens, doctor in de geschiedenis, verbonden aan het Centrum voor Politieke Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen: De zomer van 1917 in context.
Luc Vandeweyer, historicus, gespecialiseerd in de Vlaamse Beweging en Eerste Wereldoorlog: "Een ruim veld voor de studentenbeweging ligt open". Inzake oorsprong en aard van de Vlaamse 'Frontbeweging'.
Romain Vanlandschoot, historicus van de Vlaamse beweging: "Onze toestand dwingt ons tot spreken". Brief van Cyriel Verschaeve aan kardinaal Mercier, 6 augustus 1917.
Frans-Jos Verdoodt, professor, doctor emeritus: Roma Locuta, causa finita? De brief aan paus Benedictus XV.
Frans-Jos Verdoodt: Het oorlogsjaar 1917, de IJzersymbolen en de relativiteitvan de IJzermythes.
Rik Van Cauwelaert, journalist: 't Volk is voogd en meester moede. Algemene besluiten van het colloqium.

Info
info@wt.be 
www.wt.be


 

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera