Drukkerij De Carne

De Carne RemiDe ‘Boek en steendrukkerij A. De Carne’ in Stavele is in 1890 gesticht. In de drukkerij aan de Zwanestraat 2 heeft ook de Vlaamse priester-dichter Alexis De Carne (1848-1883) gewoond. Aan het huis is een gedenkplaat bevestigd en ook het dorpsplein is naar de priester-dichter genoemd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog geeft de drukkerij prentkaarten uit van de streek. Er worden bij De Carne ook meerdere frontblaadjes gedrukt. Deze krantjes zijn ontstaan uit de grote nood bij de frontsoldaten aan informatie over hun geboortedorp of –stad. Maar De Carne geeft tijdens de Groote Oorlog ook literair werk uit, waaronder de dichtbundels "De granaatscherven" (1917) van Juul Liseron (luitenant Jules De Winde), waarvoor kapelaan Cyriel Verschaeve het voorwoord schreef, en "Oorlogsgedichten van den Yser en het Yserland" (1917) van H. Norda (Julius Valckenaere).

Remi De Carne (foto) wordt tijdens de Groote Oorlog terug opgeroepen als gemeentesecretaris. Hij houdt nauwgezet een oorlogsdagboek bij.

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera