Fietsen

Aller-Retour (37 km)

Aller-Retour coverDeze fietsroute volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie’ krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour’ nog een extra dimensie. Onderweg kleuren tal van interessante oorlogsrelicten en monumenten dit veelzijdig verhaal.
Startpunt: Hof van Wyckhuize, Alveringem

Prijs: € 2

Info: Toerisme Alveringem

Niemandswater (45 km)

Niemandswater - coverNiemandswater vormt het gebied dat onderwater werd gezet tussen Merkem en Noordschote en ligt tussen IJzerfront en Ieperboog. De fietsroute vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.Startpunt: Hof van Wyckhuize, Alveringem

Prijs: € 2

Info: Toerisme AlveringemCogge-Geeraert (41 km)

Cogge-GeeraertHet 41 kilometer lange traject van de route ‘Cogge-Geeraert’ laat de bezoeker kennis maken met het verhaal van de inundatie en de mythische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert. De route start aan het Stad- en Landshuis op de Veurnse Grote Markt, waar Koning Albert I op 15 oktober 1914 het Hoofdkwartier van het Belgisch Leger vestigde. De route maakt de verbinding met Nieuwpoort met onder meer het Koning Albert I-monument aan de Ganzepoot en het onlangs geopende bezoekerscentrum Westfront. Het traject loopt verder op de Frontzate, de voormalige spoorwegbedding die Nieuwpoort met Diksmuide verbond. De route komt nog voorbij het Landschapskunstwerk in Pervijze en de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke om opnieuw in Veurne te eindigen.

Startpunt: Grote Markt Veurne

Prijs: € 2

Info: Toerisme Alveringem

 

BIER! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis (37 km)

Een fietsverkenning achter het IJzerfront in de zomer van 1918

Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenisIn ‘Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis’ neemt historicus Frank Becuwe niet alleen de geïnteresseerde in het historisch brouwbedrijf en de dito biercultuur maar ook de fietsrecreatieve cultuurtoerist mee naar de laatste zomer van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de hand van een aantal relicten van dorpsbrouwerijen, gelegen op het fietsroutenetwerk, brengt hij op een meeslepende wijze het rijke, niet altijd evidente verhaal van de vele oorlogsbrouwsels waarmee de duizenden soldaten. die achter het IJzerfront gekantonneerd waren, hun dorst lesten. Deze monografie vormt dan ook een zeer mooie aanvulling op het boek ‘Bier aan het IJzerfront. Het verhaal van de dorst in de Grote Oorlog’ dat van dezelfde auteur in 2009 verscheen.

Startpunt: Mout- & Brouwhuis de Snoek in Fortem (Alveringem)

Prijs: € 14 (voor de publicatie, 96 pagina's)

Info: Toerisme Alveringem

 

In het spoor van Grote Oorlog (40 km en 60 km)

GROTEOORLOGROUTEOok aan de andere kant van de “schreve” is er heel wat belangstelling voor de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. De dienst voor toerisme van Pays du Lin, het informatiepunt voor toeristen die de streek rond Hondschoote bezoeken, heeft een thematische fietsroute ontwikkeld: “Sur les traces de la Grande Guerre”. Deze route gaat op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog “achter het front”, langs beide kanten van de Frans-Belgische grens.

De fietsroute is het resultaat van een grensoverschrijdende samenwerking tussen de dienst voor toerisme van Pays du Lin, het stadsbestuur van Veurne en het gemeentebestuur van Alveringem. De route bestaat uit twee lussen. De noordeljke route (40 km) verkent interessante relicten en locaties uit de Groote Oorlog tussen Hondschote, Oeren, Fortem (Alveringem) en Veurne. De zuidelijke route (60 km) passeert behalve in Oeren en Fortem ook in Stavele en Beveren-aan-de-IJzer. Tussen Hondschoote en Fortem overlappen de twee lussen elkaar.

De begeleidende folder is in het Nederlands en het Frans verkrijgbaar bij de dienst Toerisme en Cultuur en in de bibliotheek.

Startplaats: Hondschoote, Place du Général de Gaulle

Prijs: Gratis

Info: Toerisme Alveringem 

 

Nooit meer oorlogNooit meer oorlog (37,5 km)

De thematocht 'Nooit meer oorlog' (37,5 km) brengt je langs monumenten uit de Eerste Wereldoorlog, in en rond Diksmuide. Je ervaart de eerste herinneringen aan den Grooten Oorlog bij de startplaats, de Grote Markt van Diksmuide. In de IJzertoren daal je af door het 22 verdiepingen tellende Museum van Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding. In de Dodengang, een aartsgevaarlijk loopgravencomplex, kun je de oorlog ook echt aanvoelen. Het Onze-Lieve-Vrouwenhoekje was een belangrijke uitkijkpost, midden het overstromingsgebied. De Belgische militaire begraafplaats in Keiem is de laatste rustplaats van jonge kerels die stierven in de modder tijdens een verwarde Slag aan de IJzer. De meest pakkende aanklacht tegen de oorlog vormen de beelden van Het treurend ouderpaar, van de kunstenares Käthe Köllwitz, op de Duitse begraafplaats van Vladslo. Hier rusten 25.644 soldaten, waaronder haar eigen zoon Peter.
Nooit meer oorlog...

Startplaats: Grote Markt Diksmuide

Prijs: € 3

Info: Toerisme Alveringem 

 

POProute, fietsen achter het front Poproute (34 km)

De POP-route is een thematische fietsroute geënt op het Fietsnetwerk Westhoek Zuid; langs een 34 km lusvormig traject maakt u kennis met Poperinge achter het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Poperinge werd overspoeld door soldaten van het Britse Imperium, Frankrijk en zelfs van Amerika. Ze leefden in loopgraven en kampementen rond Poperinge en zochten ontspanning onder de burgerbevolking. Er werd recht gesproken over wie zich misdroeg en zelfs executies uitgevoerd.
De tocht voert langs begraafplaatsen en andere restanten van deze gigantische infrastructuur maar vooral ook dicht bij de verhalen over hoe soldaten deze oorlog beleefden en steeds weer probeerden mens onder de mensen te worden.

Startplaats: Grote Markt Poperinge

Prijs: € 3

Info: Toerisme Alveringem

 

 

IeperboogIeperboog (35 km)

Eind oktober 1914 was de omgeving van Ieper het allerlaatste stukje van het westelijk front waar de tegenstanders uit de eerste wereldbrand in het open veld tegenover elkaar stonden. Maar ook hier liep het front uiteindelijk vast. Op de heuvelkam ten oosten van Ieper groeven de Duitsers, Fransen en soldaten van het Gemenebest zich in op wandelafstand van elkaar. Veel landschappelijke elementen, zoals hagen, bomenrijen, beekvalleien en heuvels, bewezen al vlug hun strategisch belang en vormden het decor voor een van de bloedigste veldslagen ooit. De themafietstocht Ieperboog verkent in wijzerin de 'Ypres Salient' en linkt het hedendaagse uitzicht van het landschap aan de historische feiten door middel van authentieke en hedendaagse luchtfoto's.

Startpunt: Grote Markt Ieper

Prijs: € 3

Info: Toerisme Alveringem   

 

 

Vredes Fietsroute Vredesroute(45 km)

Vredesfietsroute confronteert je met een aantal relicten van de Eerste Wereldoorlog. De route volgt de Ypres Salient. Tientallen militaire begraafplaatsen langsheen het traject zijn stille getuigen van de dramatische tol die de "Grooten Oorlog" eiste. De route vertrekt in Ieper, gaat naar het provinciedomein De Palingbeek en de sites van Hill 60 en Hill 62. Je fietst er langs Zonnebeke, het Britse Tyne Cot Cemetery en Langemark. Op de terugweg rij je langs een oude spoorwegberm, het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery.

Startpunt: Grote Markt Ieper

Prijs: € 3

Info: Toerisme Alveringem

 

 

 

 

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera