Gedenkzuil Alveringem

Alveringem MonumentOp de eerste zondag van mei 1923 wordt een standbeeld onthuld om de vijfendertig Alveringemse jongens die in de Eerste Wereldoorlog gebleven zijn, te herdenken. Het monument van de beeldhouwer Leonard Devisch uit Oostakker staat centraal voor de ingang van de kerk. Volgens historicus Willem Wackenier is dat een bewuste keuze geweest, omdat langs deze weg tijdens de oorlog honderden lijkkisten zijn gepasseerd.

De soldaat uit witte savonnièresteen houdt zijn linkerhand op het geweer en zou met zijn rechterhand naar het IJzerfront moeten wijzen. Maar om ‘praktische redenen’ wijst hij naar het noorden in plaats van naar het westen.

Bij de onthulling van het monument wordt door het V.O.S. een ‘poster’ verspreid met de foto’s van de 33 gesneuvelden versierd met de Vlaamse Leeuw, heldenhuldezerkje en de beroemde spreuk van Cyriel Verschaeve: "Hier liggen hun lijken als zaden in ’t zand! Hoop op den oogst, O Vlaanderenland". Hierbij wordt de nadruk gelegd op het vooral Vlaamse offer van de soldaten.Locatie :

Dorp
8690 Alveringem

Extra : De gedenkzuil ligt op het parcours van de archeologische wandelroute Van Sint-Ricquiers naar (H)oeren en het kidspad 'Marie's Groote Oorlog'.

  Zoeken  

  • Mens & vrije tijd Alveringem

  • tel. 058 288.881 | cultuur@alveringem.be
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera