Gedenkzuil Beveren-aan-de-IJzer

Gedenkzuil BeverenHet gedenkteken, gelegen langs het Sint-Brigadaplein, bij het kerkhof, herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Beveren-aan-de-IJzer van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Op een geprofileerd hardstenen voetstuk staat een hardstenen zuil, vierkant van vorm en naar boven toe versmallend, met sterk gelede kroonlijst en doorlopende eiken- en laurierbladtorus, afgedekt met piramidevormige top en bekroond met een kruis.

Op de voorkant staat "Hulde aan onze dappere en duurbare helden". Tussen de traditionele oorlogstrofeeën (pijlenkoker, speer, helm, lans met vaandel en palmtak) in reliëf afgebeeld, staat "Overwinnen of sterven". Op het voetstuk: op de voorkant staat op het fronton "1914-18", "1940-45", hieronder een palm- en eikenbladkrans, een klimmende leeuw in reliëf is afgebeeld tussen een gekruiste palm- en eikentak; op de linkerkant de namen van de soldaten; op de achterkant: de namen van de burgers en "1940-1945" met de namen; op de rechterkant: de namen van de soldaten.

  Zoeken  

  • Mens & vrije tijd Alveringem

  • tel. 058 288.881 | cultuur@alveringem.be
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera