Hof van Wykchuize

Hof van WykchuizeHet Hof van Wyckhuize is één van de weinige grote landelijke woningen uit de 17de eeuw die in de Westhoek bewaard gebleven zijn. Het was het  voormalig eigendom jonkheer François van Wyckhuus heer van Fontiginie, burgemeester en landhouder van de wet der ‘Stede en de Casselrie van Veurne-Ambacht’ tussen 1615 en1617.

De deels omwalde kasteelhoeve blijkt steeds in de handen te zijn geweest van dezelfde familie, eerst van ‘Van Wyckhuus’ later door verwantschap van ‘Van Raveschoot’. De laatste eigenaars uit dit geslacht waren Piers de Raveschoot Polydore en zijn zoon Piers de Raveschoot Gabriël , die in 1914 het domein verkocht aan het echtpaar Nollet-Verdoolaeghe uit Steenkerke.

Sinds 1961 was het woonhuis verlaten. Toen het gemeentebestuur van Alveringem in 1977 overging tot aankoop van het Hof van Wyckhuize, bevond het gebouw zich in een verregaande staat van verval. Er werd beslist om in dit merkwaardige 17de eeuwse pand, de gemeentediensten onder te brengen. In mei 1981 startten de restauratie- en aanpassingswerken. De werken eindigden in december 1982. Om de groeiende gemeentediensten te huisvesten, werd in 1996 aan het historische gebouw een nieuwe vleugel gebouwd.

Het erf is aan de straatzijde afgezet door een bakstenen omheiningsmuur met een kleine en grote toegangspoort. Boven de grote rondboogpoort is het schild van Wyckhuus aangebracht.

Locatie :

Sint-Rijkersstraat 19
8690 Alveringem

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera