In het spoor van Henri

Wanneer:
15.11.2013

In het Groene VeldHet Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem heeft een educatief pakket samengesteld voor de derde graad van het onderwijs. Het verhaal van Marie Callewaert en Henri Desmedt neemt u honderd jaar terug mee in de tijd en vertelt hoe de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog leefden achter het front.

 

 

 

 

Het verhaal van Henri en Marie begint op dertien maart 1887. Henri wordt geboren in een warm nest in het West-Vlaamse Alveringem. Wanneer hij amper twee jaar oud is, verhuist hij met zijn ouders naar Leuven. Zeven jaar later, op 23 oktober 1894 geven Jeanne Cuypers en Achiel Callewaert het leven aan een prachtige dochter: Marie Callewaert. Beiden groeien op tot jongvolwassenen. In de winter van 1910 kruisen hun wegen elkaar voor het eerst. 

Twee jaar later beleven Marie en Henri de mooiste dag van hun leven. Nietsvermoedend  van wat de toekomst zal brengen stappen ze op 9 december 1912 in het huwelijksbootje. Slechts achttien maanden later wordt hun leventje helemaal overhoop gehaald, Henri moet verplicht Leuven verlaten om te gaan strijden voor het vaderland. Samen met Leuven laat hij zijn grote geliefde Marie achter, vastbesloten volgende kerst samen te vieren. Dagen worden maanden en maanden worden uiteindelijk jaren. De eerste jaren verneemt Marie af en toe iets van Henri, een kaartje, een brief en heel uitzonderlijk een geschenkje. Na meer dan een jaar niets meer van haar geliefde gehoord te hebben, gaat ze zelf op onderzoek uit. Ze trekt naar de plaats die Henri het laatst in zijn brieven beschrijft: Alveringem. 

Aan de hand van deze ‘storyline’ heeft de pas afgestudeerde onderwijzeres Bieke Vanhoeck  in samenwerking met het Mout- & Brouwhuis de Snoek een educatief pakket gemaakt voor de derde graad van het basisonderwijs. Het pakket bestaat uit vier voorbereidende lessen, een didactische wandeling doorheen Alveringem (met een bezoek aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek) en een verwerkingsles.

Het verhaal van Marie Callewaert en Henri Desmedt neemt u honderd jaar terug mee in de tijd en vertelt hoe de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog leefden achter het front.

Treed samen met uw leerlingen in de voetsporen van Marie, ontdek Alveringem tijdens de Groote Oorlog en kom te weten of deze twee geliefden elkaar terug in de armen sluiten.

 Info: Mout-& Brouwhuis de Snoek

 

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • Mens & vrije tijd Alveringem

  • tel. 058 288.881 | cultuur@alveringem.be
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera