Tien 'Oavergemsjche Kopn'

Wanneer:
28.09.2019
Tijdstip
19:00 - 21:00

Oavergemsjche Kopn - bannerDe dieënst Mèènsjchn en Vrieëjn Tied en ‘t Diejalektgenooëtsjchap Bachtn de Kuupe fielmdn twientieg biezoendre Oavergemnoars. Die mèènsjchen klapn in ’t plat Vlams over neûldr prochie en neûldren stiel en oeë dat ‘t ollemaale deur de joarn veraanrd is.

Tieëne van die ‘Oavergemsjche Kopn’ goan me op zoaterdag ‘n 28sten septembr 2019 an’t grooëte puubliek preezenteeërn binst e boentn avend in De Kwelle. Tusjchn de fielmptjes ziengn Herman Rombaut en Dries Saelens anepaste lieëjges in ’t diejalekt.

De rèèste voagt ‘t noaste joare…

Heel wat boeiende verhalen over het dorps- en beroepsleven in de Westhoek dreigen definitief verloren te gaan.  Aan de hand van getuigenissen van 20 markante Oavergemnoars proberen we de beleving en de evolutie van deze dorpen een stem en een gezicht te geven. Persoonlijke verhalen zeggen veel meer dan droge feiten en houden de geschiedenis levend.  Bovendien zijn deze getuigen tegelijk ook ambassadeurs van onze bedreigde streektaal. Door hun getuigenissen te registreren, kunnen we ook ons dialect helpen in stand houden.

Voor dit erfgoedproject hebben de dienst Mens & Vrije Tijd van de gemeente Alveringem en het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe de handen in elkaar geslagen. De markante Oavergemnoars zijn uitgebreid geïnterviewd door Frieda Moeneclaey, Herman Keirsebilck en Leo Bonte. Samen schilderen deze mensen een kleurrijk pallet van het beroeps- en dorpsleven van weleer, met onder andere een landbouwer, een huisdokter, een ondernemer, een graanhandelaar, een muzikant, een dierenarts, een fruitkweker, een winkelierster, een schoolmeester, een postbode en zelfs een non.

Op zaterdag 28 september worden de eerste tien Oavergemsjche Kopn aan het publiek voorgesteld in gemeenschapszaal De Kwelle in Alveringem. Ze komen uit Alveringem, Hoogstade en Sint-Rijkers: Alice Dewulf, Egide Niville, Gilbert Vandicke, Guido Debruyne, Harry Cogge, Jeannine Verfaillie, Josiane Coulier, Noël Sap, Paul Becuwe en Zuster Cypriana. Korte filmfragmenten worden afgewisseld met aangepaste liederen in het dialect, gebracht door Herman Rombaut en Dries Saelens.

Er is een tweede “bonte avond” gepland op zaterdag 21 maart 2020 in zaal De Moote in Stavele. Daar worden de Oavergemsjche Kopn uit Beveren, Gijverinkhove, Izenberge, Leisele en Stavele voorgesteld.

Info: Mens & Vrije Tijd | Gemeentehuis, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
cultuur@alveringem.be | 058 28 88 81

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera