Militaire begraafplaats Oeren

Kerkhof OerenIn de schaduw van de kerk van Oeren ligt de kleinste maar wellicht meest pittoreske Belgische militaire begraafplaats in het IJzergebied. (Foto Hugo De Cnodder)

In het begin van de jaren 1920 lagen er nog 629 Belgen, 17 Fransen en 3 Duitsers begraven. Vandaag telt het kerkhof nog 509 graven voor 508 doden. Ooit hebben er 104 heldenhuldezerkjes gestaan. Daarvan zijn er slechts 5 bewaard gebleven.

Het heldenhuldezerk, een ontwerp van frontsoldaat en kunstenaar Joe English, draagt de leuze AVV-VVK met daaronder een vliegende blauwvoet. Bij sommige Belgische militairen vallen deze Vlaamse zerkjes bijzonder slecht. Zo slecht zelfs dat in de nacht van 9 op 10 februari 1918 grafschenners op het kerkhof van Oeren de letters AVV-VVK op 36 heldenhuldezerkjes van Vlaamse frontsoldaten dichtpleisteren.

In de jaren 1920 is het kerkhof van Oeren een populair ‘bedevaartsoord’. Rouwende families komen hier afscheid nemen van hun overleden dierbaren. En ook de oorlogstoeristen vinden hun weg naar het idyllische plaatsje. Op 26 augustus 1923 heeft in Oeren onder grote belangstelling de 4de IJzerbedevaart plaats. De grote verontwaardiging over de grafschennis van 1918 heeft zeker bijgedragen tot de doorbraak van de IJzerbedevaart en ligt zelfs mee aan de basis van de bouw van de eerste IJzertoren in Kaaskerke.

Extra: De kerk ligt op het parcours van de archeologische wandelroute Van Sint-Ricquiers naar (H)oeren, de Pannendorp Wandelroute en het kidspad 'Marie's Groote Oorlog'.

(Foto: Hugo De Cnodder)

 

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera