Solbad-Hall, 70 jaar later - Expo en colloquium

Wanneer:
09.11.2019 - 17.11.2019
Tijdstip
10:00 - 17:00

solbadhall_alveringemOp 8 november 2019 is het exact 70 jaar geleden dat de Vlaams-nationalistische priester-dichter Cyriel Verschaeve overleden is in het Oostenrijkse Solbad-Hall. De vzw Kapelaan Verschaeve opent op zaterdag 9 november 2019 in de Sint-Audomaruskerk in Alveringem de tentoonstelling ‘Verschaeve is niet dood! De jeugdbedevaarten naar Solbad-Hall’.

70 jaar na het overlijden van Cyriel Verschaeve wil vzw Kapelaan Verschaeve, in samenwerking met de gemeente Alveringem, op basis van recent onderzoeksmateriaal een controversiële periode uit het leven van Cyriel Verschaeve nader belichten. De expo, samengesteld door het ADVN, archief voor nationale bewegingen, staat stil bij de jarenlange traditie van bedevaarten naar Verschaeves graf in het Tiroolse bergdorp.

Tijdens het colloquium, dat diezelfde dag plaats heeft in het OC De Kwelle, zoekt de ADVN-onderzoeker Aragorn Fuhrmann naar antwoorden op de vragen: Wat fascineerde deze verschillende generaties bedevaarders in Verschaeve? Wat was precies het beeld dat ze zo verwoed in leven probeerden te houden? En welke complexe politieke realiteit lag er achter die beeldvorming verscholen?

De tentoonstelling in de kerk van Alveringem is te bezoeken tijdens de weekends van 9 tot 11 november en van 15 tot 17 november, telkens van 10 tot 17 uur.

Praktisch - zaterdag 9 november 2019

- 10.30 u. Neerleggen van een bloemstuk op het graf van priester-dichter Vershaeve door voorzitter van de vzw Kapelaan Verschaeve
- 10.45 u. Opening tentoonstelling  ‘Verschaeve is niet dood! De jeugdbedevaarten naar Solbad-Hall’ in de kerk van Alveringem
- 14.45 u. Colloquium Solbad-Hall: 70 jaar later, met referaten van Romain Vanlandschoot, Frans-Jos Verdoodt en Aragorn Fuhrmann in OC De Kwelle (Alveringem)

Meer informatie op www.cyrielverschaeve.eu

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera