Station van Leysele-Isenberghe

Station Leisele-IzenbergeDoor de gebrekkige infrastructuur verloopt de bevoorrading in het begin van de Eerste Wereldoorlog heel chaotisch. Tegelijk sukkelt de militaire leiding ook met de aanvoer van soldaten en de evacuatie van gewonden. Daarom beslist de Belgische legerleiding in 1915 om het spoorwegnet in een hels tempo uit te breiden met Lijn 76 Adinkerke-Poperinge.

Van deze belangrijke spoorlijn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgebroken op bevel van de Duitse bezetter, zijn nog enkele ‘sporen’ zichtbaar. De kasseien van de overweg herinneren nog aan de plaats waar vroeger het station van Leysele-Isenberghe stond, tussen de herbergen "In de oude Statie" en "In de nieuwe Statie".

 

Het spoorwegstation was een houten barak, waarin later een telefooncentrale werd ingericht. In dit station werd dagelijks onder meer hooi en strooi aangevoerd, die de groothandelaars haalden uit het noorden van Frankrijk. De houten barak is na verloop van tijd vervangen door een stenen gebouwtje. 

Extra: De site ligt op het fietsnetwerk en op de nieuwe provinciale autoroute "Het Vrije Vaderland", die in het voorjaar van 2014 wordt gelanceerd.

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera