Van de Snoek en consorten - De dorpsbrouwerij in Vlaanderen

Wanneer:
24.10.2021

Van de Snoek en ConsortenIn het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem is de dubbelmonografie 'Van de Snoek en consorten' voorgesteld. De publicatie is gewijd aan 'de dorpsbrouwerij in Vlaanderen', van ca. 1750 tot ca. 1950. 

Het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem is de laatste nog volledig intacte 19de-eeuwse brouwerij in Vlaanderen. Maar wist u dat er omstreeks 1900 van dit prototype van een dorpsbrouwerij maar liefst 3.000 waren in België? Ieder dorp of stad had binnen zijn lokale economie sinds mensenheugenis één of meer brouwerijen.

In 'Van De Snoek en consorten. De dorpsbrouwerij in Vlaanderen, ca. 1750 – 1950' neemt historicus Frank Becuwe je mee doorheen twee eeuwen brouwerijgeschiedenis. Vanuit de ‘biografie’ van de voormalige dorpsbrouwerij De Snoek (het huidige Mout- & Brouwhuis de Snoek) schetst hij de ontwikkelingsgeschiedenis van de dorpsbrouwerij. Die kende veelal zijn ontstaan in een boerderij-brouwerij. Door de mechanisering van de sector verloren deze brouwerijen geleidelijk hun ambachtelijke karakter. In het interbellum of kort na de Tweede Wereldoorlog ontpopten zij tot semi-industriële brouwerijen, die uiteindelijk - op enkele zeldzame gevallen na - toch ten onder gingen in een bikkelharde concurrentiestrijd met de grootste spelers.

Tegelijk wordt er gefocust op de dorpsbrouwer zelf. Tot na de Tweede Wereldoorlog speelde de brouwer een zeer voorname rol binnen de dorpsgemeenschap en verankerde deze sociale positie via zijn dorpsherbergen. 

Voor deze tweedelige monografie, van respectievelijk 175 en 180 pagina's, betaal je € 34. Aankoop is mogelijk via www.desnoek.be of in de museumherberg van het Mout- & Brouwhuis de Snoek, Fortem 40, 8690 Alveringem. 

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera