Alveringem

Alveringem

Gesneuvelde dorpsgenoten

Stille getuigen van de Groote Oorlog

"Als het Gods wil is dat ik vandaag nog sterve, dat dien heiligen wil dan maar geschiede"

Achilles Cools, negen uur voor zijn dood

 

Octaaf Corneel DIEUSAERT Print

Dieusaert Octaaf
  • Wonende te Antwerpen (2000)
  • Geboren op 15-05-1891 te Alveringem (8690)

Overlijden

  • Overleden op 23-07-1917 te Hoogstade

Militaire gegevens

  • Rang: Soldaat 2é klas
  • Eenheid: 2é Reginemt Zware Artillerlie / 2é Batterij

Extra Info

Octaaf Dieusaert, de ongehuwde zoon van mandenbreier Benjamin en Virginia Leonia Bonaventure, is vóór de Eerste Wereldoorlog timmermansgast en brandweerman in Antwerpen. Hij is 1,81 meter groot en heeft blauwe ogen en blond haar. Zijn ouders baten een café uit in de Nieuwstraat in Alveringem.

Op 23 juli 1917 krijgt hij tijdens een beschieting van zijn batterij in Nieuwkapelle een obusscherf in de linkerlendenstreek en wordt om 5.30 uur 's morgens geëvacueerd naar het Belgisch militair hospitaal in Hoogstade, dat gevestigd is in het Gasthuis Clep. Hij overlijdt nog dezelfde ochtend om 10 uur op de operatietafel aan de opgelopen verwondingen.

Octaaf Dieusaert wordt op 25 juli 1917 onder een heldenhuldezerk begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Alveringem. Zijn commandant maakt daags na de begrafenis een lijst op van teruggevonden voorwerpen van het slachtoffer: een horloge, een scheermes van het merk Gilette met doos, een doos zeep van het merk Erasmic, en een scheerkwast. "Wij hebben geen enkele som geld teruggevonden bij de zaken die deze militair achtergelaten heeft in zijn kantonnement", zo voegt commandant Becquevort er nog aan toe. 

In de nacht van 9 op 10 februari 1918 wordt het zerk van Octaaf Dieusaert besmeurd. Diezelfde nacht worden ook op de militaire begraafplaats van Oeren de letters AVV-VVK op 36 heldenhuldezerkjes dichtgepleisterd.

De grafschennis zorgt aan Vlaamse zijde voor grote verontwaardiging. Na de oorlog wordt het heldenhuldezerkje van Octaaf Dieusaert, samen met twee andere, naar de crypte van de IJzertoren gebracht als aandenken aan deze grafschennis.

In mei 1987 wordt het graf van Dieusaert, samen met dat van zeven andere Vlaamse oud-strijders, verenigd rond het graf van Cyriel Verschaeve. De andere zeven zijn: Achiel Werrebrouck, Henri Desmedt, Julien Vansteene, Maurits Cailliez, Aloïs CarpentierBenoni Maes en Gustaaf Desiere.

Volgens officiële documenten wordt Dieusaert echter na de Groote Oorlog herbegraven op de stedelijke begraafplaats van Berchem (Antwerpen), waardoor het heldenhuldezerk in Alveringem alleen een gedenksteen zou zijn.

Media

Weet u meer over dit slachtoffer? Neem gerust contact met ons op!

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera