Expo 'Remember Bremer' - kerk Beveren-aan-de-IJzer

Wanneer:
27.10.2018 - 11.11.2018
Tijdstip
14:00 - 18:00

Remember Bremer - Affiche - lrOp het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer ligt het graf van René Marie Victor Bremer. De kolonel-commandant van het 1ste Regiment Karabiniers sneuvelde op 14 oktober 1918 tijdens het bevrijdingsoffensief. Een eeuw na zijn dood worden de officier en zijn troepen herdacht in de tentoonstelling ‘Remember Bremer’.

René Bremer is op 16 juni 1871 geboren in Sommière, een klein Waals dorpje in de buurt van Dinant. Al op 17-jarige leeftijd treedt hij als beroepsvrijwilliger in de militaire school. Het is het begin van een opmerkelijke en rijk gevulde militaire carrière. Hij weet zelfs de wereld te “veroveren” als uitvinder van een unieke elektrische schietschijf. Niet alleen in België maar in tal van Europese en Amerikaanse landen worden vanaf 1903 militaire en burgerlijke schietstanden uitgerust met Bremer-schietschijven.

Als volbloed militair en overtuigd patriot schrijft Bremer ook heel wat boeken, niet alleen over militaire technieken maar ook om het “volk op te voeden”. Titels als ‘Wat het volk moet weten’ en ‘Patriot voor alles’ spreken boekdelen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is Bremer in de militaire hiërarchie al opgeklommen tot kapitein-commandant. Ondanks het feit dat hij reeds in augustus 1914 zwaar gekwetst raakt, zal hij met zijn troepen nog een belangrijke rol spelen in de Groote Oorlog.

Maar op 14 oktober 1918, de dag dat de tweede fase van het eindoffensief wordt ingezet, wordt hij bij de bevrijding van Roeselare door obusscherven getroffen in het hoofd. Hij overlijdt nog dezelfde dag aan zijn verwondingen. De kolonel wordt op 19 oktober 1918 begraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. Zijn graf maakt nu deel uit van een klein Belgisch militair ereperk met zes graftekens.

Bremer wordt algemeen erkend als een uitstekend militair met een niet aflatende strijdlust, maar ook als een bevelhebber die dicht bij zijn troepen stond. “Vooral het feit dat de kolonel-commandant van het 1ste Regiment Karabiniers hier in Beveren begraven ligt, fascineert mij al lang”, zegt mede-organisator Dirk Claerhout. Als verwoed verzamelaar van alles wat met Beveren te maken heeft, stortte hij zich op de figuur van Bremer en zijn troepen. Met als resultaat dat hij intussen heel wat boeiende informatie en interessant materiaal heeft bijeengesprokkeld.

Na de succesvolle tentoonstelling ‘Operatie Beveren’ in de zomer van 2017, waarin de focus lag op de veldhospitalen van Beveren-aan-de-IJzer, hebben Dirk Claerhout en de dienst Mens & Vrije Tijd van de gemeente Alveringem opnieuw de handen in elkaar geslagen voor het nieuwe herinneringsproject “Remember Bremer”. Zij kunnen hiervoor ook rekenen op de medewerking van de Vriendenkring Carabiniers Leopoldsburg.

Het project start op 27 oktober 2018 om 11 uur met een plechtigheid aan het graf van kolonel Bremer. Rond dit graf hangt echter nog een groot mysterie. “En dat mysterie proberen we in de tentoonstelling Remember Bremer te ontrafelen”, zegt mede-organisator Dirk Claerhout.

Na de plechtigheid wordt de tentoonstelling in de Sint-Audomaruskerk officieel geopend. De expo kan gratis bezocht worden van zaterdag 27 oktober tot en met 4 november 2018, alsook op zaterdag 10 en zondag 11 november 2018, telkens van 14 tot 18 uur.

Remember Bremer kadert in het grote herdenkingsprogramma 2018 van de gemeente Alveringem. Op 11 november 2018 om 11 uur wordt in de kerk van Oeren het einde van de Groote Oorlog herdacht met de artistieke evocatie ‘Vrouwen Van Vrede’, in een regie van Paul Houwen. In de namiddag wordt om 14.30 u. een vredesboom geplant op het domein van het Hof van Wyckhuize. Om 15 uur is er de voorstelling ‘Wim speelt na de oorlog’ in gemeenschapszaal De Kwelle in Alveringem, een conférence van Wim Chielens over de zin van herdenken, van oude en nieuwe oorlogen, nu en straks.

Remember Bremer

Expo | kerk Beveren-aan-de-IJzer
27/10>24/11 & 10 en 11/11 | 14-18 u.
Plechtigheid op het kerkhof 27/10 – 11 u.

Info: Mens & Vrije Tijd Alveringem | 058 28 88 81 |
cultuur@alveringem.be

Afbeeldingen

Terug naar overzicht

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera